Thursday, March 21, 2013

Tiga Amalan Yang Tidak Terputus Setelah Kita Tiada Di Dunia IniDari Abu Hurairah r.a, berkata, Rasulullah saw pernah berkata,

Apabila matinya anak adam, akan terputuslah segala amalannya, kecuali 3 perkara iaitu sedekah amal jariah, anak yang soleh dan ilmu yang bermanfaat, Riwayat Bukhari dan Muslim

Terputusnya segala amalan


Membawa maksud, segala amalan-amalan yang dilakukan oleh di mati, TERPUTUS..Tetapi, amalan di antara yang hidup untuk si mati, tidak terputus.Ini berdasarkan satu hadis, terdapat seorang wanita bertemu Rasulullah dan menyatakan, ibunya telah meninggal dunia tetapi belum sempat mengerjakan haji.Rasulullah berkata, lakukanlah haji untuk ibumu. Oleh itu, si hidup boleh membacakan al-quran untuk si mati, boleh mengerjakan puasa yang belum sempat di ganti untuk si mati, boleh juga mewakafkan harta untuk si mati.


3 Amalan yang berkekalan


1.Sedekah jariah yang dilakukan. Segala bentuk sedekah bahan yang dikeluarkan oleh si mati semasa hayatnya termasuklah sedekah wang,makanan,harta benda dan dalam katogeri ini termasuk juga harta yang di waqafkan oleh si mati semasa hidupnya. Sebagai contoh seseorang itu mendirikan surau untuk kegunaan Masyarakat setempat. Selagi mana surau itu di menfaatkan selagi itulah pahala mengalir untuk si mati. Orang yang hidup atau waris boleh juga bersedekahkan bagi pihak si mati tak kiralah samaada sedekah itu hasil dari wang,harta, peninggalan si mati atau wang waris sendiri.Yang pentingnya ialah niat kita untuk bersedekah bagi pihak si mati. Amalan "waqaf" dalam Islam juga telah bermula semenjak zaman Rasulullah s.a.w. dan telah berkembang di negara-negara Islam hingga hari ini dan seterusnya, malah ada yang datang membentuk "Kementerian Waqaf "


2. Ilmu yang bermanfaat.


"Ilmu yang berguna atau bermanfaat yang di ajarkan kepada orang lain," yang tersebut dalam hadith ialah ilmu yang berhubung dengan agama Islam secara khusus dan juga yang berhubung dengan ilmu-ilmu kemajuan di dunia secara umum, sama ada melalui syarahannya,pengajaran kepada murid-muridnya dan orang ramai,atau melalui kitab-kitab dan buku-buku karangannya.
Selagi ilmu yang diajarkannya atau kitab-kitab dan buku-buku karangannya masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka ia akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati.3. Anak-anak yang soleh dan solehahSelain dari doa anak anak yang soleh/solehah terhadap ibu bapanya, doa antara sesama kaum muslimin pun bermanfaat untuk si mati. Ini berdasarkan kepada dalil berikut : Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata: “Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman dan janganlah Engkau jadikan dalam hati kami perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas Kasihan dan RahmatMu”. Al-Hasyr ayat 10.

Mengenai doa anak yang soleh/solehah Insya’Allah doa akan bermanfaat jika anak-anak itu bersolat.Kalau tak solat pasti doa itu tak akan diterima sebab solat itu tiang agama, tidak diterima segala amal kebaikan jika tidak bersolat termasuklah doa. Jadi usahakanlah supaya anak-anak kita terdiri dari golongan orang orang yang mengerjakan solat.

No comments:

Post a Comment